Сподели Столипиново

Два процеса: създаването на документален филм с автор от квартала, худ. Осман Юсеинов, “Занаяти по наследство” и осъществяване идеята на Абдулсамед Вели за онлайн-състезание “Гласът на Столипиново”, 2021 г.

Представяния:
3, 4, 5. окт., 19:30 ч. – лятно кино за общността, на три локации в кв. Столипиново,
17. окт., 18:45 ч. – лятно кино в кв. Капана, сцена “Ядрото”, Пловдив,
19. окт., 18:00 ч. – прожекция на събитието на ATD-Четвърти свят “Световен ден за преодоляване на крайната бедност”, галерия “Сердика”, Женския пазар, София.

Две идеи от местни автори как да покажем Столипиново интимно, отвъд стигмата. Два многомесечни процеса на споделяне вътре в общността.

“Занаяти по наследство”

Подкрепихме Осман Юсеинов да направи първия си филм, и първия филм за Столипиново от екип от Столипиново. Занаятите са една от гордостите на Столипиново, но тук също са в процес на трансформация. Самият той занаятчия (майстор ювелир), Осман се стреми да преосмисли идентичността на квартала през дейността на занаятчиите в него.

Заедно с Осман и неговия помощник Исмаил Шериф трябваше да преодолеем недоверието към всякакъв вид представяне на хората в квартала, заради техния лош опит с журналисти от България и чужбина. Накрая организирахме прожекции в квартала, близо до местата, където заснетите занаятчии живеят и работят, преди да изнесем филма към други публики.

“Гласът на Столипиново – онлайн” / “O Ses Stolipinovo – online” / “I Mahalakiri Sezi – online”

Заедно с Абдулсамед Вели организирахме музикално споделяне, което въвлича общността в онлайн обмен, разкриващ едно от важните полета за културна изява тук. Както хората ни казваха докато рекламирахме събитието: “Да, има много талантливи момчета тук!”. За да бъде процесът разпознат от общността, включихме състезателен елемент с награди и го нарекохме на три езика “Гласът на Столипиново”, заигравайки със световноизвестния формат “Гласът на България”, “Гласът на Турция” (“O Ses Türkiye”). Онлайн форматът ни позволи да се справим с пандемичната обстановка, но и да свържем една вече напълно транснационална общност. Половината клипчета, които получихме, са от пловдивчани живеещи днес в Западна Европа.

Състезанието беше само за певци аматьори, като всеки можеше да ни изпрати свой клип с песен в музикален стил и на език по желание. Самият квартал гласува кои са най-харесваните певци (или по-точно – онлайн публиката от петте етнически квартала на Пловдив, независимо къде живее в момента) и 10-те с най-много гласове преминават на финал.

Финалният кръг предстои през ноември. Там наш екип ще им заснеме клипове и визитки на финалистите, а тримата победители ще бъдат избрани от жури, съставено от музиканти от квартала заедно с професионални български такива. Основната ни цел е да породим възможности за дискусия, обмен, и изява на на всички нива: включително опитахме се да мотивираме местни бизнеси да заснемат свои видео реклами и да спонсорират наградите на състезанието.

“Гласът на Столипиново – онлайн” е базирано на дълготрайно сътрудничество със Сдружение “Жители на Столипиново”.

“Сподели Столипиново” се реализира с финансовата подкрепа на програма „Социално ангажирани изкуства” на Национален фонд „Култура”, както и ред спонсори от кв. “Столипиново”:

Фирма за боядисване “Братя Методиеви” – Франция
Turkish Fast Food, ул. Елба №8 – Качествено и вкусно!
Шкембе Салон “Джанъм”, ул.Ландос №75 – Вкусът, който ще запомните!
Касап Тунджай, карънтъджията на ул. Възход.